Prostaat

Goedaardige prostaatvergroting

Klachten bij een goedaardige prostaatvergroting

De prostaat ligt voor een deel rondom de plasbuis. Bij een goedaardige prostaatvergroting groeit hij naar binnen en buiten. Daardoor drukt de prostaat de plasbuis steeds verder dicht. Vanaf je 50e levensjaar kan de prostaat zo groot zijn dat je langzaamaan meer klachten krijgt met plassen.

Je kunt dan last krijgen van de volgende klachten:

  • zwakke en soms onderbroken urinestraal wo (persen versterkt de straal niet);
  • het duurt even voordat de eerste plas komt;
  • je hebt meer aandrang en moet steeds weer plassen;
  • je moet vaker plassen met minder drang en weinig urine per keer;
  • je hebt last van nadruppelen;
  • je hebt het gevoel dat je blaas niet leeg raakt (residugevoel);
  • je hebt soms een branderig gevoel tijdens het plassen;
  • je kan moeilijk je plas ophouden en soms zelfs helemaal niet;
  • je moet 's nachts enkele keren uit bed om te plassen.

Een groeiende prostaat heeft te maken met het ouder worden en veranderingen in je hormonen. Waarom dit bij sommige mannen wel gebeurt en bij andere mannen niet, is niet helemaal duidelijk. Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten.

Hoe stellen we de diagnose?

De uroloog bekijkt met verschillende onderzoeken wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld met een cystoscopie (blaasonderzoek), een uroflowmetrie (plastest), een echografie van de prostaat of een urodynamisch onderzoek. Het urodynamisch onderzoek is een onderzoek van de blaas, de bekkenbodemspieren en de sluitspier. Op basis van de uitslag van al deze onderzoeken bepaalt de uroloog welke behandeling voor jou de juiste is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling bestaat vaak uit medicijnen. Soms is een operatie nodig om het teveel aan weefsel te verwijderen. Deze operatie gebeurt normaal gesproken via de plasbuis. Maar als de prostaat te groot is, haalt je uroloog het overtollige prostaatweefsel weg via een snede in de buik (open prostaatoperatie). 

Urolift-behandeling

Met een Urolift-behandeling brengen we een Urolift-systeem via je plasbuis in. Dit systeem drukt de prostaatkwabben die je plasstraal blokkeren aan de kant. Daarna zetten we de kwabben vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor komt er meer ruimte tussen de prostaatkwabben. Het plassen gaat hierdoor makkelijker.

Deze behandeling is veilig en effectief. Het heeft geen effect op het krijgen van een erectie en zaadlozing. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Specialisten Goedaardige prostaatvergroting

Nieuws Goedaardige prostaatvergroting

Man staat bij toilet
14 september 2021

Nationale Plasdag: met deze tips krijg je grip op je plasklachten

Donderdag 16 september, is het Nationale Plasdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de plasklachten die 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks ervaren. Dit is belangrijk, omdat het nog steeds een taboe is om hierover te praten. Dr. Vrooman, uroloog bij Rijnstate Clinics, ontmoet dagelijks mannen met plasklachten in zijn spreekkamer. Hij heeft vijf tips om de klachten te verminderen en daardoor beter te slapen.

Lees meer
30 augustus 2021

Rijnstate Clinics biedt relatief simpele ingreep voor plasklachten door prostaatvergroting

Rijnstate Clinics biedt een oplossing voor mannen met plasklachten veroorzaakt door een vergrote prostaat, waarbij ze niet het risico lopen impotent te worden. De UroLift-behandeling. Rijnstate is het vijfde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt.

Lees meer

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.