Snel naar

Prostaat

Goedaardige prostaatvergroting

Klachten bij een goedaardige prostaatvergroting

Bij een goedaardige prostaatvergroting groeit de prostaat gelijkmatig naar binnen en naar buiten uit. Omdat de prostaat de plasbuis omklemt, drukt een groeiende prostaat de plasbuis steeds verder dicht. Vanaf je 50e levensjaar kan de prostaat zo groot zijn dat je geleidelijk meer klachten krijgt met plassen.

Je kan dan last krijgen van de volgende klachten:

  • de urinestraal wordt minder krachtig en soms onderbroken (persen versterkt de straal niet);
  • het duurt even voordat de eerste plas komt;
  • je hebt meer aandrang en moet steeds weer plassen;
  • je moet vaker plassen met minder drang en weinig urine per keer;
  • je hebt last van nadruppelen;
  • je hebt het gevoel dat je blaas niet leeg raakt (residugevoel);
  • je hebt soms een branderig gevoel tijdens het plassen;
  • je kan moeilijk je plas ophouden en soms zelfs helemaal niet;
  • je moet 's nachts enkele keren uit bed om te plassen.

De oorzaak van een groeiende prostaat hangt samen met het ouder worden en hormonale verandering. Waarom dit bij sommige mannen wel en bij andere mannen niet gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Zeker 30 procent van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten.

Hoe stellen we de diagnose?

De uroloog bekijkt met verschillende onderzoeken wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld met een cystoscopie (blaasonderzoek), een uroflowmetrie (plastest), een echografie van de prostaat of een urodynamisch onderzoek. Het urodynamisch onderzoek is een onderzoek van de blaas, de bekkenbodemspieren en de sluitspier. Op basis van de uitslag van al deze onderzoeken bepaalt de uroloog welke behandeling voor jou de juiste is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling bestaat in eerste instantie vaak uit medicijnen. Soms is het nodig het overtollige prostaatweefsel operatief te verwijderen. Deze verwijdering gebeurt in de regel via de plasbuis. Als de prostaat echter te groot is, haalt uw uroloog het overtollige prostaatweefsel weg via een snede in de buik (open prostaatoperatie). 

Verwijdering van overtollig prostaatweefsel via de plasbuis kan met een Urolift-behandeling. Met deze behandeling brengen we een Urolift-systeem via je plasbuis in. Dit systeem drukt de prostaatkwabben die je plasstraal blokkeren samen. Daarnaast zetten we de kwabben vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor onderstaat er meer ruimte tussen de prostaatkwabben waardoor het plassen makkelijker gaat. Het Urolift-systeem houdt het prostaatweefsel aan de kant. Hierdoor drukt de prostaat de plasbuis niet langer dicht.

Deze behandeling is veilig en effectief. Het vermindert het krijgen van een erectie en zaadlozing niet. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden en geen prostaatweefsel hoeft te verwijderen.

Bekijk hier meer informatie over de urolift-behandeling.

Specialisten Goedaardige prostaatvergroting

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.