Lies

Liesbreuk

Klachten door een liesbreuk

Een liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand. Het buikvlies kan met inhoud van de buikorganen door de buikwand naar buiten puilen. Hierdoor krijg je een zwelling in je lies, die in min of meerdere mate klachten kan geven. Mensen ervaren vaak pijn of een zeurend gevoel in de liesstreek.

De opening of verzwakking in je buikwand ontstaat door aangeboren factoren, maar ook door uitrekking van de buikwand. Dit kan gebeuren bij het tillen van een zwaar voorwerp, toename van je lichaamsgewicht, persen bij een bemoeilijkte stoelgang of veel hoesten.

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan ook groter worden. Soms raakt de breuk bekneld en is een spoedoperatie nodig.

Hoe stellen we de diagnose?

De arts kan meestal met lichamelijk onderzoek vaststellen of je een liesbreuk hebt. Het is zelden nodig om een echografie of een MRI-scan te maken. De liesbreuk is te verhelpen met een operatie. Als je geen last hebt van de liesbreuk of wanneer er een verhoogd operatierisico is, kan worden overwogen om niet te opereren. Indien er sprake is van een dijbeenbreuk, dan moet je altijd geopereerd worden, omdat in dat geval het risico op beklemming groter is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

We kunnen een liesbreuk binnen één dag verhelpen, dit noemen we single visit. Bij deze behandeling heb je ’s morgens een afspraak met de chirurg op de polikliniek van Rijnstate Clinics. We opereren je dan dezelfde dag en ’s avonds ben je weer thuis. Ook is er een reguliere behandeling, waarbij je bezoek aan de polikliniek en de operatie niet op één dag vallen. Voor welk traject je in aanmerking komt, hangt af van eventuele onderlinge medische aandoeningen, waar mogelijk meer zorg voor nodig is. Extra aandacht gaat dan boven de snelheid van de behandeling.

Onze chirurgen zijn zeer ervaren in de liesbreukchirurgie (meer dan 500 liesbreukoperaties per jaar). Er zijn verschillende technieken om een liesbreuk te herstellen. In principe wordt er altijd gebruik gemaakt van een kunststof matje. Het lichaam kan dit goed verdragen. Binnen Rijnstate Clinics maken we gebruik van de meest geavanceerde operatietechniek (TREPP). Via een klein sneetje plaatsen we het matje achter de buikwand. Dit kan met een regionale verdoving (ruggenprik) of algehele verdoving (narcose). Deze operatie geeft een snel herstel, minder kans op chronische pijnklachten en een lage kans op terugkeer van de breuk.

Als er in een eerder stadium al een liesbreukoperatie heeft plaatsgevonden, is het mogelijk dat we voor een andere techniek kiezen. Afhankelijk van de situatie, eerdere liesbreukoperaties, je algemene conditie en persoonlijke voorkeur maakt de chirurg samen met jou een keuze voor een methode.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een liesbreuk?

    Een liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand. Het buikvlies kan met inhoud van de buikorganen door de buikwand naar buiten puilen. Hierdoor krijg je een zwelling in je lies. Dat kan klachten geven, zoals pijn of een zeurend gevoel in je liesstreek.

  • Wat moet ik doen als ik een liesbreuk heb?

    Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Maar als je geen klachten hebt, hoef je er niet meteen iets aan te doen. Wordt de zwelling langzaam groter en krijg je pijn, overleg dan met je huisarts of een operatie voor jou de beste oplossing is. Heb je opeens veel pijn door de liesbreuk? Dan kan het zijn dat je snel moet worden geopereerd.

  • Hoelang duurt het herstel na een liesbreukoperatie?

    Na je operatie mag je gewoon bewegen. Maar doe nog wel rustig aan. Autorijden en fietsen kan in de eerste 24 uur bijvoorbeeld nog niet. Als je geen pijn meer hebt, kun je weer doen wat lukt. De meeste mensen zijn na 1 tot 2 weken hersteld van hun liesbreukoperatie.

Bekijk hier meer veelgestelde vragen

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Voor de behandeling van een liesbreuk ontvangen we je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is dé kliniek voor planbare zorg in de regio Arnhem. Na een verwijzing van jouw huisarts, heb je binnen 2 werkdagen een intakegesprek met een van onze deskundige zorgmedewerkers.

We bieden je de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Omdat we onderdeel zijn van topklinisch ziekenhuis Rijnstate hebben we toegang tot de nieuwste en innovatieve technieken en als het nodig is tot andere medisch specialistische expertise. Jouw vooruitgang heeft onze aandacht.

Meer weten over Rijnstate Clinics?

Nieuws Liesbreuk

Gebouw Medical Parc in Rozendaal
27 mei 2021

Rijnstate Clinics gaat wachtlijsten te lijf door inhuur extra operatiekamers

Rijnstate gaat de gevolgen van de coronacrisis te lijf. Deze “inhaalzorg” wordt door het ziekenhuis in Arnhem voortvarend opgepakt en daarbij wordt naar creatieve oplossingen gezocht. Zo gaat Rijnstate Clinics vanaf eind deze maand een deel van de wachtende patiënten opereren in de operatiekamers van Medical Parc in Rozendaal.

De gevolgen van de coronacrisis zijn in Rijnstate dagelijks merkbaar. Het ziekenhuis in Arnhem heeft veel corona-patiënten opgenomen, waardoor een deel van de reguliere planbare zorg moest worden uitgesteld. Door deze, soms herhaaldelijk, uitgestelde zorg zijn wachttijden voor Rijnstate Clinics opgelopen. Rijnstate Clinics wil graag een extra service verlenen en haar patiënten tegemoet komen en huurt daarom externe operatiekamers.

Kwaliteit blijft gegarandeerd
De ingehuurde operatiekamers worden gebruikt voor de planbare zorg. Denk hierbij aan liesbreuk-, navelbreuk-, hand/pols-, galstenen, schouder-, voet/enkel- en knieoperaties. Patiënten worden geopereerd door hun eigen arts en anesthesioloog van Rijnstate Clinics, waardoor de kwaliteit van zorg gegarandeerd blijft. Rijnstate Clinics huurt alleen de operatiekamers van Medical Parc. Eind mei starten de eerste operaties. Voorbereiding op een operatie en nazorg na een ingreep gebeuren in één van de locaties van Rijnstate.

Effecten coronapandemie aanpakken
Claudia de Swart, manager Zorg bij Rijnstate Clinics: “We willen de gevolgen van corona, waarbij zorg en ingrepen zijn uitgesteld, voortvarend aanpakken. Daarbij is het vanzelfsprekend dat we dezelfde kwaliteitsnorm en manier van behandelen kunnen blijven garanderen. Dat kan door deze constructie. Wij zijn blij met deze samenwerking met Medical Parc om onze patiënten sneller te behandelen.”

Medical Parc is onderdeel van Sandstep Healthcare, een organisatie die verschillende innovatieve zorginitiatieven ontplooit op het gebied van Orthopedie, Hand en Pols -, Plastische - en Transgender chirurgie. “Het is erg waardevol om samen met ziekenhuizen zoals Rijnstate de uitgestelde zorg in te halen”, aldus Peter de Koning, CEO Sandstep Healthcare.

Lees meer

Patiëntenverhalen Liesbreuk

Liesbreuk: ‘Ik hoefde maar één keer naar het ziekenhuis’

Een liesbreuk gaf Dylan Verhoef pijn bij het hardlopen, zijn grootste hobby. Hij hoefde maar één keer naar Rijnstate Clinics te komen om zijn liesbreuk te verhelpen.

Lees verder
patiëntverhalen

Kwaliteitscijfers liesbreukoperatie

Kwaliteit en veiligheid van zorg spelen een grote rol in de keuze van jouw behandeling. Om jou uitstekende zorg en aandacht te bieden, werken wij met de beste medisch specialisten en een vast zorgteam continu aan mogelijke verbeteringen om de kwaliteit en veiligheid te optimaliseren.

Icoon cirkel met pijl en wijzers
1 al je afspraken op één dag
Icoon duim omhoog
8.7 patiënttevredenheid liesbreukoperatie
Icoon patiënten
92 % beveelt Rijnstate Clinics aan voor een liesbreukoperatie

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.