Blaas

Aandrangincontinentie

Klachten bij aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie ontstaat er een plotselinge neiging om te plassen die je niet kunt stoppen. De blaasspier knijpt onverwacht samen en je plast zonder dat je van tevoren gewaarschuwd bent. Vaak is de tijd te kort om het toilet te bereiken. We noemen aandrangincontinentie ook wel 'urge-incontinentie’.

Contact met water, kou of alleen al de sleutel in het slot steken als je thuiskomt, wekt vaak de dringende behoefte om te plassen op. Je moet heel vaak plassen en dit kan overdag of ’s nachts zijn. Bij deze vorm verlies je vaak in één keer de hele blaasinhoud.

Aandrangincontinentie komt voor bij mannen en vrouwen. De oorzaak kan neurologisch van aard zijn, maar ook ander onderliggend lijden heeft mogelijk een effect, bijvoorbeeld suikerziekte of psychisch lijden. Soms is er ook geen directe oorzaak te vinden voor aandrangincontinentie.

Hoe stellen we de diagnose?

De huisarts verwijst je door naar Continentiezorg van Rijnstate Clinics. Daar krijg je altijd eerst een afspraak bij een continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige inventariseert je klachten, beantwoordt je vragen en geeft je informatie over de verschillende soorten incontinentie, de behandelmogelijkheden en welke incontinentiematerialen er beschikbaar zijn. Ook probeert zij je meteen een behandeladvies te geven. Denk hierbij aan fysiotherapie, blaastraining en/of behandeling met medicijnen. Het is ook mogelijk dat we je nog verder onderzoeken. Na het bezoek aan de continentieverpleegkundige volgt een tweede afspraak bij de gynaecoloog of uroloog. Daar vindt verder onderzoek plaats en dan starten we de behandeling.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Bij aandrangincontinentie zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • Blaastraining: het proberen te vergroten van je blaascapaciteit door middel van blaastraining (uitstellen van plassen). Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut of continentieverpleegkundige leert je dit. Ook bespreken zij leefadviezen met je.
  • Medicatie: anti-cholinergica
  • Blaasspoelingen
  • Neurostimulatie (PTNS):bij neurostimulatie stimuleren we de zenuwen met zachte elektrische pulsen. Zo is het mogelijk om de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de controle van de blaas te beïnvloeden.
  • Botox-injecties: als we botox (botuline-toxine) in de blaasspier spuiten, wordt de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar de blaasspier geblokkeerd. Hierdoor neemt het samentrekken van de blaas af. Daarnaast blokkeert de behandeling waarschijnlijk ook gevoelszenuwen vanuit de blaas, waardoor je minder aandrang hebt om te plassen.

Patiëntenverhalen Aandrangincontinentie

Incontinentie: 'Ik kan weer op pad zonder urineverlies!'

Anna* had jarenlang last van urineverlies. “Ik kon mijn plas niet meer goed ophouden. En dat zorgde voor vervelende situaties."

Lees verder
patiëntverhalen

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.