Rug

Hernia of lagerugklachten

Klachten bij een hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in je wervelkolom. Deze uitstulping beknelt een zenuw die naar je been of arm loopt. Een hernia komt meestal laag in je rug voor, maar soms ook in je nek. Het is niet bekend wat de oorzaak is van een hernia. Mogelijk heeft het te maken met je houding (als je veel zit) en een gebrek aan lichaamsbeweging. Hernia’s komen meestal voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.

De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische ring en een zachte binnenkant. Door een verticale houding van mensen ontstaat druk op die elastische ring. Door verslapping van de ring kan de zachte binnenkant gaan uitpuilen. Dit zorgt dan voor afknelling van een zenuw die in de buurt loopt. De voornaamste klacht is lage rugpijn die uitstraalt naar je been. De pijn ontstaat meestal in korte tijd. Dit is vaak zonder duidelijke aanleiding en plotseling, bijvoorbeeld bij tillen of na een verkeerde beweging. De uitstralende pijn in het been is erger dan de pijn in de rug. Vaak ervaar je ook tintelingen of een doof gevoel in een deel van je been of je voet. De pijn neemt toe bij hoesten en persen. Meestal vermindert de pijn als je gaat liggen.

Hoe stellen we de diagnose?

Door de klachten is de diagnose soms meteen duidelijk. Met bepaalde testen bij het lichamelijk onderzoek stellen we zenuwprikkeling vast. Om te bepalen welke zenuw bekneld zit, is de route van de uitstralende pijn in het been belangrijk. Verder kijkt de arts naar spierkracht, de reflexen en of je gevoel in je huid hebt. Bij dit lichamelijke onderzoek stellen we dan waarschijnlijk een hernia vast. Voor de zekerheid is een MRI-scan nodig. Hiermee tonen we een hernia aan of sluiten we hem uit. Een verwijzing naar Rijnstate Clinics heeft zeker meerwaarde. Je krijgt niet alleen een MRI-scan, maar ook onafhankelijk advies voor de verdere behandeling van je klachten.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een hernia is vaak erg pijnlijk, maar gelukkig onschuldig. Vaak gaan je pijnklachten na zes tot negen weken vanzelf over. De huisarts heeft hier meer informatie over en kan je hierbij begeleiden. Ook kan de huisarts voor de juiste pijnstilling zorgen. Daarnaast helpt fysiotherapie ook. Vooral om de toegenomen spierspanning te verminderen en rugspieren sterker te maken. De uitpuilende tussenwervelschijf moet slinken. Dit gebeurt vaak spontaan. In de eerste weken moet je je rug zo weinig mogelijk belasten, maar bedrust is niet nodig.

Er zijn veel behandelmogelijkheden. Je bepaalt samen met je arts wat voor jou de beste behandeling is. Rijnstate Clinics kan je bij de behandeling van hernia’s zowel een operatie als een zeer effectieve pijnbehandeling aanbieden.

Nieuws Hernia of lagerugklachten

11 juli 2022

Rijnstate Clinics met multidisciplinaire rugpoli straks ook in Elst

Rijnstate bouwt in Elst aan een nieuwe locatie voor het ziekenhuis. In 2023 openen de deuren van een gloednieuw pand met slimme techniek voor de beste zorg in onze regio. In Rijnstate Elst bieden we straks dagbehandelingen aan. Zorg die we kunnen plannen en waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is. Ook een aantal behandelingen van Rijnstate Clinics gebeuren dan op deze locatie, waaronder de multidisciplinaire rugpoli.

Lees meer

Patiëntenverhalen Hernia of lagerugklachten

‘Ik loop en fiets weer en rijd zelfs paard’

Johanneke de Ridder liep achter een rollator en reed in een scootmobiel. Door een rugoperatie en een maagverkleining is haar leven compleet veranderd!

Lees verder
patiëntverhalen