Knie

Gescheurde kruisband

Een pijnlijke of instabiele knie door een gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband zorgt samen met andere banden, spieren en de beide menisci (meervoud van meniscus) voor stabiliteit in je knie. Daarom is het een van de belangrijkste banden van de knie. Wanneer de voorste kruisband scheurt, wordt je knie vaak minder stabiel. Dit ervaar je mogelijk als 'door de knie zakken' (instabiliteit). Sommige mensen voelen dit alleen tijdens het sporten, andere mensen hebben er ook last van bij het wandelen of bij dagelijkse werkzaamheden. Ook is het mogelijk dat je pijn voelt bij deze activiteiten. Als je door een gescheurde voorste kruisband vaak door je knie zakt, kan dit voor meer schade zorgen aan het kraakbeen (glijlaag) van je knie of aan de meniscus.

Als je voorste kruisband scheurt, gebeurt dit meestal bij een plotse draai, een val of een direct contact tijdens het sporten. Meestal krijg je direct na het ongelukkige moment een dikke knie. Maar niet iedereen heeft evenveel last van een gescheurde voorste kruisband. Soms heb je niet eens door dat de band in het verleden beschadigd is. Dan heb je weinig of geen klachten.

Hoe stellen we de diagnose?

Als de huisarts je naar Rijnstate Clinics verwijst met knieklachten, onderzoeken we je op de polikliniek Orthopedie. Voor je bezoek aan de orthopedisch chirurg, maken we meestal een röntgenfoto van je knie. De orthopedisch chirurg bekijkt de foto en beoordeelt je klachten. Wanneer we denken aan een gescheurde voorste kruisband, volgt er mogelijk nog een MRI-scan van je knie. Hiervoor maken we meestal een nieuwe afspraak. Wanneer we op basis van de verwijzing van de huisarts al vermoeden dat je een gescheurde voorste kruisband hebt, maken we de MRI-scan soms al voor het bezoek aan de orthopedisch chirurg.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Door training van de bovenbeenspieren vermindert het gevoel van instabiliteit in je knie soms. Dan heb je misschien geen operatie nodig. Helaas is de instabiliteit van de knie, zeker bij jongere patiënten, vaak zo erg dat alleen training niet genoeg is. De orthopedisch chirurg adviseert je dan een operatie, waarbij we een ‘nieuwe’ voorste kruisband inbrengen. Tijdens deze operatie behandelen we ook eventuele andere letsels in je knie, bijvoorbeeld van de meniscus of het kraakbeen.

Omdat we de voorste kruisband eigenlijk nooit kunnen hechten, plaatsen we altijd een nieuwe band op de plek van de oude kruisband. Deze nieuwe band nemen we ergens anders uit de knie weg. Er zijn drie verschillende technieken beschikbaar om de kruisband te vervangen:

  • gebruik van een deel van de brede kniepees die van de knieschijf naar het onderbeen loopt;
  • gebruik van één of twee smallere pezen van de hamstrings aan de achterkant van je bovenbeen;
  • gebruik van een stukje van de pees net boven de knieschijf.

Deze drie technieken voeren we bij Rijnstate Clinics uit. De resultaten zijn gelijkwaardig. Welke techniek we kiezen, is afhankelijk van welke letsel er nog meer in je knie aanwezig is, of er al eerder een reconstructie heeft plaatsgevonden, aan welke vorm van sport je doet en hoe je verdere lichaamsbouw is.

In de video hieronder vertellen hockeyer Ivy en orthopedisch chirurg dr. Marc Wagener je meer over de behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Voor de behandeling van een gescheurde kruisband ontvangen we je graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is dé kliniek voor planbare zorg in de regio Arnhem. Na een verwijzing van jouw huisarts, heb je binnen 2 werkdagen een intakegesprek met een van onze deskundige zorgmedewerkers.

We bieden je de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Omdat we onderdeel zijn van topklinisch ziekenhuis Rijnstate hebben we toegang tot de nieuwste en innovatieve technieken en als het nodig is tot andere medisch specialistische expertise. Jouw vooruitgang heeft onze aandacht.

Meer weten over Rijnstate Clinics?

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.