Knie

Artrose/slijtage aan de knie

Een pijnlijke knie als gevolg van slijtage

Als je last hebt van je knie, kan dit komen door slijtage. We noemen slijtage ook wel artrose. Meestal zorgt dit voor pijn. Je kunt tijdens het bewegen last hebben van pijn in je knie, maar ook in rust of ’s nachts kan artrose zorgen voor pijnklachten. Ook komen andere klachten regelmatig voor, zoals kraken, stijfheid of 'op slot' zitten van je knie. De ernst van deze klachten wisselt soms per week of per maand.

Artrose komt meestal voor op oudere leeftijd. Vaak weten we niet precies hoe de slijtage is ontstaan. We weten wel dat sommige eerdere aandoeningen de kans op slijtage vergroten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een eerder letsel (een beschadiging na een breuk, een scheur in de kruisband of meniscus of ontstekingen in je knie)
  • aangeboren afwijkingen in je knie
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk)
  • reumatoïde artritis

Hoe stellen we de diagnose?

Als de huisarts je met knieklachten naar Rijnstate Clinics verwijst, onderzoeken we je op de polikliniek Orthopedie. We maken dan een röntgenfoto van je knie. De orthopedisch chirurg beoordeelt op deze foto de dikte van het kraakbeen en schat zo in hoe ernstig de slijtage is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Afhankelijk van de ernst van de slijtage en de klachten adviseert de orthopedisch chirurg een behandeling. Meestal kiezen we niet meteen voor een operatie. De behandeling bestaat dan uit een combinatie van pijnstillers, fysiotherapie en advies over leefregels. Soms geven we een injectie in je knie om ernstige pijnklachten te verminderen. Ook schrijven we bij een afwijkende stand van de knie (O- of X-benen) een zooltje of kniebrace voor.

Pas wanneer de klachten niet voldoende reageren op deze behandeling en de slijtage ernstig genoeg is, kiest de orthopedisch chirurg in overleg met jou voor een operatie. Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een kunstgewricht (knieprothese). Meestal kiezen we voor een hele knieprothese maar als alleen de binnenkant van de knie versleten is en de rest van de knie is nog goed, dan is een halve-knieprothese ook mogelijk. Het doel van een knieprothese is:

  • de pijn verminderen
  • de kwaliteit van je leven verbeteren
  • de functie van je knie herstellen
  • eventuele vergroeiingen, zoals O- of X-benen, corrigeren.

Nieuws Artrose/slijtage aan de knie

27 oktober 2023

Kwaliteit van zorg bevestigd door officiële STZ-erkenning

Ons knie- en heupprothesiologie-expertisecentrum is nu officieel een 'topklinisch centrum' volgens STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen).

Lees meer

Kwaliteitscijfers knieprothese

Kwaliteit en veiligheid van zorg spelen een grote rol in de keuze van jouw behandeling. Om jou uitstekende zorg en aandacht te bieden, werken wij met de beste medisch specialisten en een vast zorgteam continu aan mogelijke verbeteringen om de kwaliteit en veiligheid te optimaliseren.

Icoon cirkel met vinkje
86 % heeft na één jaar minder pijn aan de knie
Icoon duim omhoog
8.8 patiënttevredenheid knieprothese
Icoon patiënten
96 % beveelt Rijnstate Clinics aan voor een knieprothese

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.