Heup

Artrose/slijtage aan de heup

Een pijnlijke heup als gevolg van slijtage

Een van de mogelijke oorzaken van pijn in je heup is slijtage. Slijtage noemen we ook wel artrose. Je kunt tijdens het bewegen last hebben van pijn in je heup, maar ook in rust of ’s nachts kan artrose zorgen voor pijnklachten. Ook komen andere klachten regelmatig voor, zoals kraken en stijfheid van je heup. De ernst van deze klachten wisselt soms per week of per maand. Meestal voel je de pijn van een versleten heup in je lies, maar je voelt de pijn soms ook in je bil of hij straalt uit naar je been.

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe het ontstaat, is niet precies bekend. Wel weten we dat er verschillende factoren van invloed kunnen zijn, zoals oud letsel (eerdere ontstekingen of breuken), aangeboren afwijkingen, langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk) of reumatoïde artritis.

Hoe stellen we de diagnose?

Als de huisarts je met heupklachten naar Rijnstate Clinics verwijst, onderzoeken we je op de polikliniek Orthopedie. We maken dan een röntgenfoto van je heupen. De orthopedisch chirurg beoordeelt op deze foto de dikte van het kraakbeen en schat zo in hoe ernstig de slijtage is.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Afhankelijk van de ernst van de slijtage en de klachten adviseert de orthopedisch chirurg een behandeling. Meestal kiezen we niet meteen voor een operatie. De behandeling bestaat dan uit een combinatie van pijnstillers, fysiotherapie en advies over leefregels. Soms geven we een injectie in je heup om pijnklachten te verminderen. Dit doet de radioloog van Rijnstate Clinics.

Pas wanneer de klachten niet voldoende afnemen en de slijtage ernstig genoeg is, kiest de orthopedisch chirurg in overleg met jou voor een operatie. Het versleten gewricht wordt dan vervangen door een kunstgewricht (heupprothese). Het doel van een heupprothese is:

  • de pijn verminderen
  • de kwaliteit van leven verbeteren
  • de functie van je heup herstellen.

Bij Rijnstate Clinics kennen we twee manieren om een heupprothese te plaatsen. De orthopedisch chirurg overlegt met je welke manier in jouw geval de beste is. Je kunt geopereerd worden via de achterkant van je heup (posterolaterale benadering) of via de voorkant (anterieure benadering). De achterste benadering gebruiken we het meest.

Tijdens de operatie plaatst de chirurg een gecementeerde of een ongecementeerde heupprothese. Bij een ongecementeerde heupprothese klemmen we de prothese zo vast mogelijk in het bot, waarna deze vastgroeit. Dit noemen we ook wel ‘de ingroeiprothese’. Bij de gecementeerde heupprothese zetten we de prothese vast in het bot met behulp van een speciaal cement. Afhankelijk van je leeftijd en de kwaliteit van het bot, kiest de arts voor één van deze protheses. Bij een gecementeerde prothese is op dit moment een voorste benadering niet mogelijk.

Nieuws Artrose/slijtage aan de heup

27 oktober 2023

Kwaliteit van zorg bevestigd door officiële STZ-erkenning

Ons knie- en heupprothesiologie-expertisecentrum is nu officieel een 'topklinisch centrum' volgens STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen).

Lees meer

Patiëntenverhalen Artrose/slijtage aan de heup

‘Ik sta letterlijk en figuurlijk weer rechtop’

Met twee nieuwe heupen voelt Corine Polman zich weer haar oude zelf. “Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben, ik heb mijn zelfvertrouwen en levenslust terug!”

Lees verder
patiëntverhalen

kwaliteitcijfers heupprothese

Kwaliteit en veiligheid van zorg spelen een grote rol in de keuze van jouw behandeling. Om jou uitstekende zorg en aandacht te bieden, werken wij met de beste medisch specialisten en een vast zorgteam altijd aan mogelijke verbeteringen om de kwaliteit en veiligheid te optimaliseren.

Icoon cirkel met vinkje
93 % heeft na één jaar minder pijn aan de heup
Icoon duim omhoog
8.8 patiënttevredenheid heupprothese
Icoon patiënten
93 % beveelt Rijnstate Clinics aan voor een heupprothese

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.