Hand en pols

Chronische polsklachten

Pijn en andere klachten bij chronische polsklachten

Als je chronische polsklachten hebt, dan heb je vaak pijn in je pols. Daarnaast heb je misschien last van instabiliteit of stijfheid in het polsgewricht. Ook komt het voor dat je coördinatie en kracht in je pols of hand verliest.

Chronische polsklachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er een oorzaak is die (nog) niet bekend is. Het kan ook zijn dat de klachten ontstaan door overbelasting. De reden hiervoor hoeft niet in het overbelaste deel van het lichaam zelf te zitten. Een voorbeeld: je linkerhand doet pijn en om die pijn te verminderen, ga je je rechterhand vaker gebruiken. Deze raakt dan overbelast, ook al was er in eerste instantie niks mis mee. Door pijnklachten uit het verleden, wen je jezelf ook soms aan om bepaalde handelingen uit te voeren op een manier die extra belastend is voor je pols.

Meestal is de oorzaak van chronische polsklachten wel bekend. Je hebt dan bijvoorbeeld last van slijtage van het gewricht, het carpaletunnelsyndroom, hypermobiliteit of instabiliteit. Het komt ook voor dat we, met de meest geavanceerde onderzoeksmethoden, lang zoeken naar een oorzaak. Soms vinden we de oorzaak zelfs niet. In het laatste geval noemen we dit onbegrepen chronische polsklachten. Hiervoor kun je ook bij Rijnstate Clinics terecht.

Hoe stellen we de diagnose?

Wanneer je bij Hand- en polszorg van Rijnstate Clinics komt, heb je waarschijnlijk al een lang traject van onderzoeken en misschien zelfs behandelingen achter de rug. Dan kan het vervelend zijn dat we alle onderzoeken nog eens over willen doen. Dit doen we echter niet omdat we de resultaten van eerdere onderzoeken niet vertrouwen. Het team van Rijnstate Clinics wil graag een nieuw beeld krijgen van de klachten aan je hand en pols. Deze onderzoeken zijn erg belangrijk omdat iedere aandoening zijn eigen behandeling nodig heeft. Ook is het belangrijk meteen de goede behandeling te kiezen.

Bij onderzoeken moet je denken aan röntgenonderzoek (vaak met zogenaamde knijpfoto of cinematografie), echografie, CT-scan, MRI-scan of arthroscopie (kijkoperatie in de pols). Deze laatste voeren we alleen uit als andere onderzoeksresultaten daar aanleiding toe geven. Als uit het lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken geen duidelijke oorzaak naar voren komt, heb je onbegrepen chronische polsklachten. Toch betekent dit niet dat je klachten een compleet mysterie zijn.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een van de behandelingen van chronische polsklachten bestaat uit een zeer uitgebreid oefenprogramma. Dit doe je deels onder begeleiding van een handtherapeut van ons team, maar ook deels thuis. Je eigen motivatie is daarbij erg belangrijk. De behandeling is gericht op het herstellen van de kracht, de coördinatie en vergroten van de stabiliteit in je hand en pols en het terugbrengen van de beweeglijkheid van je pols. Ook leer je om activiteiten die je pols overbelasten op een andere manier uit te voeren.  

De therapeut maakt je bewust van de manier waarop je je pols gebruikt om in de toekomst overbelasting van he pols te voorkomen. Tijdens het oefenen krijgen alle aspecten aandacht. Dit is nodig zodat je niet door het verbeteren van één aspect de pols op een nieuwe manier overbelast.

Zes weken tot drie maanden lang oefen je twee keer in de week bij onze afdeling ergo- en fysiotherapie. Daarna kom je nog zes weken eenmaal per week. Ook verwachten we dat je thuis één tot twee keer een reeks oefeningen doet.

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.