Hand en pols

Carpaletunnelsyndroom

Klachten door het carpaletunnelsyndroom

Als je last hebt van het carpaletunnelsyndroom (CTS), dan wordt de middelste handzenuw (nervus medianus) bekneld ter hoogte van de pols. De zenuw loopt bij de pols door een tunnel, de carpale tunnel. Naast de handzenuw lopen er ook een aantal pezen door de carpale tunnel.
Het carpaletunnelsyndroom kan verschillende klachten veroorzaken, zoals;

  • Een tintelend en/of pijnlijk gevoel in je handpalm en vingers, met name ‘s nachts
  • Een gezwollen gevoel in je hand
  • Verminderd gevoel in de vingers
  • Verminderde kracht in de duim

Het carpaletunnelsyndroom komt veel voor, maar het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. Het kan komen doordat de carpale tunnel in aanleg al krap is. Daarnaast zijn nog veel meer mogelijke oorzaken, zoals:

  • Te veel vocht vasthouden door hormonen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze
  • Een traag werkende schildklier
  • Na een breuk of letsel van de pols
  • Diabetes
  • Gewrichtsontsteking bij reuma
  • Vaak dezelfde bewegingen met de hand maken, zoals bij schoonmaak- of kluswerkzaamheden

Vrouwen hebben vaker last van het carpaletunnelsyndroom dan mannen.

Hoe stellen we de diagnose?

Als je huisarts vermoedt dat je het carpaletunnelsyndroom hebt, dan word je doorverwezen naar de poli neurologie van Rijnstate Clinics. Eerst belt de spreekuurassistente je en wordt er gekeken welke afspraak het beste bij je past. Tijdens de afspraak op de poli neurologie bespreken we je klachten en onderzoeken we je hand. Vaak zal aanvullend onderzoek middels echografie en/of EMG nodig zijn. Met echografie onderzoeken we of de zenuw verdikt is bij de carpale tunnel. Bij EMG-onderzoek bekijken we met kleine stroompjes of de zenuw deze signalen nog goed doorgeeft. De stroompjes geven een prikkelend of kloppend gevoel. Uit beide onderzoeken kan komen dat je het carpaletunnelsyndroom hebt.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Bij veel mensen verminderen de klachten vanzelf. Dit gebeurt sneller als je nog niet zo lang last hebt of als je nog jong bent. Als je ’s nachts een spalk of brace draagt, krijgt je pols en hand rust. Dit kan helpen bij het herstel.

We kunnen klachten ook verminderen door een injectie in de pols met een ontstekingsremmend medicijn. Soms geven we met het medicijn ook een verdovend middel. Helaas werkt het medicijn na een aantal weken tot maanden niet meer. Dan kunnen de klachten weer terugkomen.

Soms is een operatie nodig. De (plastisch) chirurg maakt dan meer ruimte voor de zenuw in de pols. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De kans dat de klachten voor altijd wegblijven, is na een operatie groter dan na een injectie of een spalk. Een operatie is echter geen garantie dat je helemaal herstelt. Het is belangrijk dat je de eerste weken na de operatie rust houdt met je hand. De ingreep duurt 15 tot 30 minuten.

Meer weten over het carpaletunnelsyndroom

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.