Elleboog

Beknelde zenuw

Klachten bij een beknelde zenuw in de elleboog

In je arm lopen drie grote zenuwen. Eén daarvan heet de nervus ulnaris. Misschien ken je deze zenuw van het stroomstootje die de zenuw geeft bij het stoten van je elleboog. Het wordt daar ook wel “telefoonbotje” genoemd. Deze zenuw gaat bij je elleboog door een botrichel uiteindelijk naar je hand toe.

Een beknelling van de zenuw komt het meest voor bij de elleboog. Soms zit de beknelling bij de pols. Waarom de zenuw bekneld raakt is meestal niet bekend. Vaak gebeurt het spontaan. Soms gebeurt het als je je elleboog veel beweegt of je telefoonbotje te vaak stoot. De zenuw raakt dan geïrriteerd. Je krijgt last van een uitstralend gevoel en/of een doof gevoel in je pink en ringvinger. Daarnaast krijg je eventueel krachtverlies in je hand. Soms krijg je ook last van pijn en prikkelingen in je vingers. Als je er lang mee blijft rondlopen bestaat de kans dat ook de kleine handspiertjes verzwakken en dunner worden.

Hoe stellen we de diagnose?

Je arts heeft je doorverwezen naar de plastisch chirurg van Rijnstate Clinics. Wij moeten eerst meer zekerheid hebben of je inderdaad een beknelde zenuw hebt. Daarom krijg je een lichamelijk neurologisch onderzoek, een spieronderzoek (EMG) en soms een echo. Als het nodig is maken we ook een röntgenfoto van je elleboog.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Als eerste adviseren we je om rust te houden. Ook geven we je houdingsadvies. Sommige mensen slapen met de elleboog erg gebogen. Je krijgt advies hoe dit te voorkomen. Ook raden we je het steunen op je elleboog af. Daarnaast krijg je soms medicijnen voorgeschreven. Helpt dit niet? Dan is er vaak een operatie nodig. Tijdens de operatie leggen we de zenuw vrij. Meestal is dit voldoende. Soms heeft de zenuw de neiging om bij buiging van de elleboog uit de botrichel te gaan. Dan kan het nodig zijn om de zenuw uit de botrichel te halen. We verleggen deze naar de voorzijde van je elleboog, onder je spier of huid.

De operatie vindt plaats onder verdoving van de arm of onder narcose. Bij de operatie krijg je een beperkte incisie (snee) ter hoogte van je elleboog. We maken de wond dicht met hechtingen. De operatie duurt 15 tot 45 minuten. Bijna altijd is het zo dat de operatie plaatsvindt in dagbehandeling.

Nieuws Beknelde zenuw

Podcast Rijnstate Clinics Papendal
22 april 2021

Samen de schouders eronder

Een podcast met orthopedisch chirurg Marc Wagener

Afgelopen zaterdag was Marc Wagener, orthopedisch chirurg bij Rijnstate Clinics te gast in de podcast van Physio Global. Samen met fysiotherapeut Beate Dejaco van Sportmedisch Centrum Papendal spreekt hij over de onderlinge samenwerking, met name op het gebied van schouder- en elleboogklachten.

Lees meer

Rijnstateclinics.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. U blijft anoniem. Meer informatie leest u in onze privacyverklaring.